mY sElF

mY sElF

Sunday, January 24, 2016

2015...


Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah still diberikan kesihatan untuk menulis di blog ini. Dah berhabuk blog sebab lama sangat tak buka n update. 2014 kot last update kat sini, hahaha skarang dah 2016. Cepatnya masa berlalu. Sungguh semua tu tak terasa langsung. Umur aku dah 20 tahun sekarang. Rasa macam baru je aku tulis pasal aku dapat masuk IPG kann. Berbaki 3 tahun lagi aku menuntut kat IPG ni. InsyaAllah doakan agar dipermudahkan sampai aku dapat mengenggam segulung ijazah. Aminnn..

BTW, gambar atass tuu masa bercuti kat Langkawi tahun lalu bulan 9. ya Allah rasa tak sangka pulakk aku dapat melancong tanpa family n dengan member je walaupun hanya pergi dekat2. tapi bagi aku, itu suatu yang baru sebab sebelum ni melancong pon dengan family jer. Alhamdulillah sangat2, Allah kirimkan aku insan bertiga ini sebagai sahabat aku. Mereka la yang memahami dan sentiasa mendengar dan melayan segala karenah aku. Ya Allah bukan senang tau nak cari kawan yang dapat terima kita apa adanya. Syukur aku jumpa mereka.  hahaha, even dalam post aku sebelum ni cakap dah krimkan sahabat kan. tapi apakan daya, manusia datang dan pergi. betul tak ? yang kita sangka akan bersama kita selamanya itu, tak semestinya berada di samping kita selamanya. rupanya pergi juaa meninggalkan kita. aku ambil semua tu sebagai iktibar sahaja. semoga orang ituu berbahagia bersama orang yg tersayang.


Hah gambar niii raya 2015 lalu. Alhamdulillah setelah berpisah hampir setahun, dapat jugak jumpa balik raya haritu. walaupun la tidak semua adaa, at least terubat jugak rindu bila mengenang2 segala kenangan di sekolah dulu. Rinduu sangat2 kat classmate sekolah menengah. Dah bertabur kat pelosok dunia semuanya. Ada yang sambung di luar negara sperti di Jordan, Magribi, Mesir, Madinah. Dan ramai yang menuntut di universiti tempatan di semenanjung. Memang 99% dari budak kelas takde dah kat tawau tuu.. Ada yang dah berkerjaya sendiri. Menjadi seorang yang terbaik pada agama. MasyaAllah kadang aku malu dengan kawan aku sendiri. Yang dulunya orang kata nakal dan mustahil untuk berubah. tetapi dengan kuasa Allah, mereka berubah menjadi yang lebih baik daripada yang dianggap baik waktu sekolah dahulu. 

Masa memang sangat cepat berlalu, kadang aku teringin kembali ke zaman sekolah dahulu. Betulkan mana yang salah. Tapi semua itu memang takkan pernah terjadi. Oleh itu, mana yang buruk tuu insyaAllah aku akan jadikan sebagai pengajaran dalam hidup aku. Semoga semua kawan2 sekolah dahulu kuat dalam apa jua bidang yang diceburi dan terima kasih kerana still keep in touch antra satu sama lain melalui whatsapp. InsyaAllah jadikan la itu sebagai medium perhubungan kita agar tidak renggang hubungan.


Gambar bersama keluarga aku yang terbaru. Raya 2015. Hmmm Alhamdulillah, Allah masih berikan kesempatan kepada aku untuk bersama dengan keluarga setiap kali cuti sekolah. Sementara aku tak keluar untuk praktikum lagi, aku akan usaha untuk balik setiap kali cuti sekolah. Setelah 2 tahun berada di IPG, jauh daripada family. barulah aku rasa perasaan kawan2 dulu yang duk asrama jauh dari family. Aku juga telah belajar untuk hidup berdikari. Tidak mengharap kepada sesiapa. Meminta bantuan hanya apabila betul2 perlu sahaja. Harapan ku cukupla untuk hari2 yang seterusnya, aku dapat habiskan masa bersama family dalam keadaan sihat walafiat. Jujur aku harapkan agar kehidupan family aku akan jauh lebih baik dari sebelum ini. Semoga Allah sentiasa merahmati keluarga aku. 




Aku ? Haruslah makin gemokkk. Adeiii. Berat sekarang jauh beza masa kat sekolah dulu. Risau jugakk. Aihh.. Lepas tu, macam biasala, still single dan tidak berhasrat untuk bernikah lagi buat masa ini. kahh3 ! niat tu memang ada, tapi apakan daya. berkali2 terluka dan dilukai.. sob3. Rasa tak sanggup lagi untuk menahan beban luka berkali2. Cukupla dulu untuk kali ini. Biarkan luka itu sembuh dahulu. Kemudian nanti bila ada jodoh, pasti dia akan datang tanpa diduga. Aku serahkan semuanya kepada takdir Allah. Satu saja aku harapkan untuk diri aku. Semoga menjadi manusia yang lebih baik dari sebelum ini. Pasal cinta, ku serahkan pada takdir kerana aku cukup lelah untuk menanti. Hehehe.. ayat jiwang sangat. Aku hanya ingin focus kepada pelajaran saja buat msa ini. Tamatkan degree dan dapat kerja. Beli rumah sendiri, keretaaa idaman. Perghh harapla jadi kenyataan. Tapi mampukah aku ? Dengan keadaan ekonomi yang agak merunsingkan ini. Mampukah aku bertahan untuk kehidupan yang akan datang ? Biiznillah. Sesungguhnya Allah lah sebaik2 perancang. Hmm. rasanya cukupla untuk hari ini. Terlalu banyak yang aku bebelkan pulakk. Hahahah. Maklumlah, lama sangat tak menulis, meluah kat dalam blog ni. Bahh chawww dulu ahhh. Assalamualaikum.





Yang Benar,
(Azri Rosman)

Monday, September 15, 2014

Harapan....


Mengapa perkara ini sering berlaku dalam hidup ini ? Mengapa aku sentiasa ditinggalkan orang yang disayangi ? Perubahan semakin berlaku hari demi harii.. dan aku tahu ituu.. Apa yang harus ku lakukan ? Aku pernah mengalami hal yang samaa.. Dan aku tak sanggup lagi melaluinyaa.. Ku mengambil masa yang panjang untuk melupakan peristiwa tersebut.. Dan mengambil masa yang lama untuk hati ini sembuh.. Luka yang bersisa itulah yang menjadikan ku takutt.. Takut jika luka tersebut menjadi semakin parah dengan adanya luka-luka yang baruu.. Aku hanya mampu berharap agar apa yang ku tak ingini , tidak akan berlakuu.. Perubahan ituu , membuatkan hat
iku sebakk.. Allahhh..

Saturday, September 13, 2014

semogaa... selamanyaa..


Assalamualaikum w.b.t ..

Rasanya dah lama tak update blog nii.. hmm , makin meningkat umur semakin busy jugak.. Rasa rindu pula zaman sekolah dahulu kala . Sekarang dah sambung study dekat IPG Kampus Pendidikan Islam kat Bangi Selangor. Kemasukan yang tidak terduga , dengan hanya berbekalkan keputusan SMU aku terpilih menjadi salah seorang penuntut disini yang mana akan dilatih untuk menjadi seorang guru ataupun yang lebih tepat seorang ustaz kelakk.. 

First nak masuk sini, memang diri ini tak habis fikir. Bagaimana nak suaikan diri dengan suasana yang baru ini. Dengan kisahnya aku tak pernah tinggal asrama dan berjauh dengan family. Kisah tak pandai nak urus dirinyaa.. Kisah takde kawan lelaki yang lain.. Dapat masuk IPG ni sama2 aku pun 2org kawan aku perempuan... Risau bagaimana nak mencari teman baruu.. Tetapi alhamdulillah , Allah kirimkan insan-insan yang baik hati kepada akuu.. Insan-insan yang insyaAllah dapat terima aku apa adanya dan juga begitu sebaliknya dengan akuu.. From a stranger became a bestfriend. Tidak banyak yang ku harapkann.. Hanya hubungan persahabatan yang kekal selamanya.. Aku harap perkara lalu tidak berulang di mana aku harus menelan pahitnya ditinggalkan sahabat yang disayangi. Yang suda dianggap seperti keluarga sendiri.. Perasaan sayang yang menebal sebagai seorang sahabat. Allah , bantu hambaMu ini agar tidak terluka lagi dengan seseorang yang bergelar SAHABAT.... :)

Thursday, December 20, 2012

Calm Down..Don't Worry..Don't Hurry..Trust the process..

Salam...annyeong...hm.. apala kesudahan hidupku ne.. kenapala hanya derita yang sntiasa menyapaku ? bukan mengeluh..bukan menolak..aq percaya Allah mmpunyai rencana lain buat aku.. tapi , rasanya beban ni tak t'tanggung lagi..sakit.. sedih..kecewa..aku tak sanggup..

Bilakah kebahagiaan bakal menyapaku..?
Apabila kurasakan kebahagiaan ,
derita tetap datang menyelit..
Apakah itu jalan hidupku....?

aku kesian melihat kesengsaraan kdua orang tua ku.. dari mereka muda shingga mereka tua.. rasanya hati mereka tdak pernah tenang mlayari khidupan ini.. aku pilu.. hatiku hancur tatkala mmikirkan mereka.. oleh kerana umurku masih muda,aku tak mampu buat apa2 untuk menolong mereka.. ya Allah.. tolong ya Rab tabahkan hati kdua org tuaku.. aku yang melihat mereka saja rasanya tak sanggup .. apatah lagi mereka yang sering mengalaminya.. ya Allah.. aku tahu Engkau buat begini kerna Engkau sayang mereka.. Engkau sntiasa m'prhtikan mereka..hamba tahu..Engkau ssgghnya takkan berikan ujian yg melebihi kemampuan hambaMu..cuma , rasanya cukupla.. pada saat ini hanya takdirMu yang dapat menentukan segalanya.. hamba tahu yang Engkau sudah mengetahui bgaimana b'akhirnya semua ini nanti.. tolongla ya Allah.. cepatkan masa itu ! tak tahan rasanya lagi.. tolong la Engkau selitkan hari2 kami dgan kebahgiaan..

Yang ku pinta hanyala ketenangan,
Yang ku pinta hanyala kejujuran,
Yang ku pinta hanyala perubahan,
Yang ku pinta hanyala kebahagiaan..

Tuesday, December 18, 2012

rintihan hati..

Kenapa ?
Kenapa harus ku lalui ini sekali lagi ?
cukupla ..aku terlalu lelah..
sangat lelah ntuk melaluinya..

yang ku pinta hanyala ketenangan ..
bukannya kesengsaraan yang mencengkam..

dulu aku suda merasainya..
tapi kenapa sekali lagi ?
malah lebih teruk berbanding dahulu.. 

ya Allah !
aku lelah !
Engkau bantula hambaMu ini ya Allah..
cukupla sudah..
semua ini sudah tak tertanggungkan..
hentikanlah..

Engkau kurniakanlah kepada mereka hidayahMu..
berikanlah mereka petunjuk..
sedalam mana pun benciku terhadap mereka..
mereka tetap darahku..
yang ku ingin lihat berubah luar dan dalam..

Wednesday, December 12, 2012

result ku ....

wah ! annyeong ! pa kabar suma ? sory la lama dah aq tak post papa kat sni.. lately ne aq mlaz sgat.. t'sgat ! buhsan la ! skarang aq mc ag kat kk.. dah 1 mggu lbih dah kat cni.. ow ya ! aq lupa la ... psal kputusan SMU q ! aq lom bg tw laek kan !! alolo.. btw , hehe.. congratez to me ! aq dapat cpai target q !!!! woah !!!! tak sgka ne !!! bangga ne ngan diri sndri.. hehe.. tekala aq dpt apa ?? ahha.. i've got Jaid Jiddan !!! yala,even aq tak dapat palink top iaitu mumtaz.. tapi aq tetap b'syukur sbb jaid jiddan dah ckup buat aq.. sbb mank aq target smpai situ jak.. suma 12 mta pljran aq luluss.. alhamdulillah.. berkat usaha dan semangat q selama ne.. tapi yg gylaknya korea q ttap tak tggl msa aq exam.. samala gak cm masa aq PMR dlu.. tgok Heartstrings ag tuh ! mank senteng ba aq ne .. tp ttap gak m'buahkan hsilkan ?? but next year aq x mw la lagi cm tuh.. lbih2 laek thun dpan la pnntu sgla2nya.. aq dah nak SPM ne ! dah nak jd dewasa ne ! dah nak kluar dr alam p'skolahan !! huhu !! sebak ! sdih ! tp ttap gak gmbira ! sbab tekanan suda aq btol ! cuma this moment will always in my memory forever ! alam p'skolahan ! huhuhu.. bha k la.. aq rasa tuh jak la.. aq juz nak update2 jak.. buhsan ba aq ne sbnrnya.. xda wat apa2 ne d'kk.. adei.. k ! anyo ! salam !

Monday, October 15, 2012

salam..annyeong !

annyeong guys ! long time no see huh ?! haha.. lama dah tak post ne.. busy sgt lately ne.. sbab bru ja aku hbiz SMU iaitu Sijil Menengah Ugama..aq kan skula agama..hehe..so,3thun b'trut2 exam bsar.. tp hbiz sua aq smu..thun dpan SPM la plak.. *sigh* ! cpat ja ne masa b'lalu kan.. aq x lma 17thun..huhu..sdih nye.. tak lama dah masuk U dah.. dah jd dewasa dah aq.. hm.. aq harapla sgat for this SMU , i'll get at least jaid jiddan..dya ada 4..palink ats skli mumtaz d'ikuti jaid jiddan,jaid,maqbul n akhir skli rosib iaitu gagal.. so , aq trget aq dpt jaid jiddan..doakan je aku ya.. blan 11 ne kuar..sma ada tggl 15 tau 16.. b'dbar sama macm amik pmr..tp aq rasa ini lbih b'debar sbab kmi exam ne bkannya exam smbrgn.. apa yg kami tulis tuh , apa yg kami hafal mlalui suma pmblajaran kami.. it's hard isn't it ? but if u happy n sincere with it ,it'll be more easier ..hehe.. don't believe me ? try it ! hm.. tapikan.. bapa hari last aku smu , aq tknan prsaan la pula ba..tba2 ingt cinta lama..budunya kan ??? haha.. tapi tak pa la.. aq lupa sua pasal dia.. ah !~ now mc cuti smpai esok..rabu baru skula troz exam sem 2.. last exam for this year.. hehe.. bha k la.. smpai sni ja la ya.. annyo !